6/2/2008

Den 17 juni är du inte längre fri


Den 17 juni kommer med största sannolikhet en majoritet av riksdagens ledamöter att rösta ja till Lex Orwell. Förslaget om att låta Försvarets Radioanstalt, FRA, få avlyssna alla svenskars privata internet- och telekommunikation beräknas då klubbas igenom av vår regering. Att få se en förment liberal borgerlig regering klubba igenom ett lagförslag som i ett svep avskaffar brevhemligheten, källskyddet och integriteten är ytterst beklämmande. Extra anmärkningsvärt är att centerpartiet kommer att rösta för. Det öppenhetsmanifest som (c) släppte i valrörelsen visade sig bara vara tomma ord. Först lämnade folkpartiet sina liberala ideal och försvann ut i kylan, centerpartiet följer nu efter.
Tro dock inte att socialdemokraterna är bättre, satt istället de vid makten skulle förslaget likväl klubbas igenom, med några små kosmetiska ändringar, som är den enda anledningen till att (s) idag nu inte är med i båten.

Idag är det två dagar sedan som Rick Falkvinge på en manifestation mot Lex Orwell på medborgarplatsen i Stockholm släppte en medial bomb. Rick Falkvinge har lyckats spela in Anders Wik, tidigare överdirektör på FRA där han utan omsvep erkänner att FRA redan sysslar med telefonövervakning av svenska medborgare, att man gjort det sedan 1976 och att det är olagligt. Överdirektören för FRA erkänner utan omsvep att FRA bryter mot europakonventionen och grundlagen.FRA:s högsta ledning erkänner att de med berått mot begår lagbrott. Detta är naturligtvis känt även inom regeringen vilket likaså innebär att varje statschef och försvarsminister sedan 1976 bör ha känt till denna övervakning.

Istället för att åttala de skyldiga så försöker nu regeringen släta över det hela genom att göra lagbrottet lagligt.

En lavin i media hade varit att vänta. Årtiondets scoop! Men inte. Media är, bortsett från Computer Sweden och ledarbloggen på Svenska dagbladet  knäpptyst.

Ironin är stor när många tidningar idag håller en kampanj om vikten av yttrandefrihet och "fri press", som t.ex. Aftonbladet som beklagar sig över hur tidningen sett ut om regeringen fått bestämma. Men nämner man med ett ord den lag som riskerar att dra undan benet för riktig journalistik, källskyddet och möjligheten att vara anonym? Inte då. Månde är det faktum att man inte med en stavelse nämner sådana "petitesser" det slutliga beviset på att Aftonbladet helt slutat att vara en journalistisk publikation.

Aftonbladet chefredaktör Jan Helin visar på en frapperande brist på verklighetsförankring när han upprört skriver:
"I 15 länder är internet inte fritt. Staten går aktivt in och censurerar sajter" utan att komma ihåg att staten censurerar siter även i Sverige, godtyckligt och utan insyn.

Jan Helin avslutar sin artikel med att skriva:
"Tryck- och yttrandefrihet måste alltid försvaras för att inte försvagas. Det är en gammal sanning som gäller ännu. Vårt bidrag är ett löfte om att göra en tidning som är underhållande, utmanande, berättande, varm och engagerande. Den flanken ska Aftonbladet försöka täcka bäst i journalistikens kamp om att ge de fria orden något att säga. Du som läsare avgör om vi lyckas eller inte. Det är viktigt att det förblir så. "

Nu är jag förvisso inte någon frekvent läsare av Aftonbladet men besked kan ges snabbt. Aftonbladet, liksom resten av mediasverige, misslyckas kapitalt med att upprätthålla dessa värden.

Media väljer att hålla tyst om en lagstiftning som kommer att göra att alla hemsidesbesök kan registreras, alla chattmeddelanden, sms, telefonsamtal och mail kan avlyssnas och kartläggas.
Kanske, kanske, kan det lossna om media förstår att de själva drabbas av detta? Att de själva drabbas när medborgarna inte längre vågar lämna uppgifter om skandaler och oegentligheter?
Det är dags för media att vakna nu, snart är det  för sent.

Det som krävs är att fyra borgerliga riksdagsledamöter trycker nej. Fyra personer, fyra folkhjältar är allt som behövs för att för tillfället avstyra det största hotet mot vår frihet som riktats mot detta land sedan andra värlskriget. Och kanske, kanske, kan vi då få en debatt om vilken typ av samhälle vi egentligen är på väg mot.

Jag noterar att samtliga ungdomsförbund kommer att ha en manifestation mot FRA-förslaget mellan 12-14 nu på måndag den 9:e juni vid mynttorget i Stockholm. Jag är inte medlem i något ungdomsförbund men jag kommer ändå att gå dit för att visa mitt motstånd.
Gör du det också!

Joshua får avsluta detta inlägg med en pärla:

"Tidigare i veckan kablades nyheten ut att man funnit en tidigare okänd indianstam som lever isolerad från resten av världen, djupt inne i Amazonas. Enligt rapporteringarna finns det i runda slängar hundra grupper av människor som lever ovetande om den moderna världen. Dessa finns huvudsakligen i Amazonas, på Nya Guinea och på avskilda öar i Stilla Havet, samt i Sveriges Riksdag."

Andra röster:
Hultin, Trotten, Blogge(1), Blogge(2), Opassande, Engström, Klokbok, Bloggregeringen, Ur hjärtat, Wadström, Oscar Swartz, och många många fler..

Kommentarer:

Postad av: Dennis Nilsson | 6/3/2008 12:20:0
Några uppmuntrande ord;

There have been tyrants, and murderers, and for a time they can seem invincible, but in the end they always fall.
Think of it - always."

- Gandhi

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=382
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2018, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.