11/7/2006

Det socialdemokratiska arvet


Efter 12 år av socialdemokratiskt styre, och nästan ett helt sekel om man bortser från korta avbrott, så är Sverige Europas näst sämsta land på personlig integritet. Bara det socialdemokratiska labours England är sämre vilket ju i sig själv gör det hela än mer talande. Att Storbritannien visade sig vara sämst är föga förvånande.

Det är människorättsorganisationen Privacy International som har gjort en undersökning där världens länder betygsätts utifrån ett antal parametrar.
Sämst är vi, enligt undersökningen, på politiskt ledarskap och datalagring där det sämsta tänkbara betyget, 1, delas ut.
Som en jämförelse kan nämnas att Kina fick 1,3, Sverige 2,2 och Tyskland (europabästa) fick 3,9.

Enligt indexet ligger vi med andra ord närmare Kina än Tyskland inom området personlig integritet. Skrämmande siffror.

En intressant aspekt med detta är att det skjuter ett av förra justitieministern Thomas Bodströms favoritargument i sank. Nämligen att han väldigt ofta motiverade det ena integritetskränkande förslaget efter det andra med att man bara "anpassade sig till resten av europa". Lite samma nivå på argumentation som tonårsdottern som vill ha den coola jackan eftersom alla andra har den..

Denna undersökning visar svart på vitt att argumentationen inte håller.  Bodström led av en nästintill kronisk oförmåga att motivera sina lagförslag. I stället brukade han hålla sig med en tirad av nonsens som aldrig höll vid en närmare analys. Nu har vi än en gång sett att ett av hans viktigaste argument i ett flertal frågor inte håller. Fakta på Bodströms agerande stöder också detta. Bodström har t.ex. varit en av de mest drivande politikerna för datalagringsdirektivet i EU, tillsammans med Storbritanniens labour. Alltså ingen anpassning, utan drivning.

Nu återstår att se om vår nya regering kan börja driva en annan linje. Centerpartiet sitter iaf i regeringen nu, och det är definitivt ett steg i rätt riktning.

Kommentarer:

Postad av: | 11/10/2006 5:48:
hur jämför man sverige och kina ? som att jämföra östersjön med stilla havet...går ju liksom inte

just a point :-)
Postad av: Anders Gardebring | 11/11/2006 12:31
Nu förstår jag faktiskt inte hur du menar? Det är klart att man kan jämföra Sverige och Kina. Likväl som man kan jämföra vilket land som helst med vilket annat land som helst. Rapporten går igenom ett antal kriterier och sätter poäng på länderna utifrån dessa.
Postad av: | 11/23/2006 11:53
visst kan man jämföra äpplen och päron men det blir ointressant...det går inte att jämföra sverige med kina...men uppenbarligen är det ett populärt "uttryck" då jag läser det titt som tätt...däremot kan det vara intressant att jämföra kina idag mot kina för 5 år sedan, sverige skall jämföras med länderna kring oss typ danmark tyskland osv

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=308
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2022, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.