3/17/2008

Sverige forskar om Kärnkraft igen


Sedan det mindre lyckade tankeförbudet om Kärnkraft avskaffades av den förra regeringen 2006 forskas det nu åter på kärnkraftsteknik i Sverige. I dagsläget handlar det i huvudsak om hur våra allt äldre reaktorer skall kunna drivas säkrare. Vågar man hoppas på att forskning om nya reaktorer också blir aktuellt framöver? Dagens svenska reaktorer är gamla mastodonter som borde ersättas av modernare, effektivare och säkrare kraftverk. Som jag skrivit om tidigare är det alltför tidigt att räkna bort kärnkraften som en stor framtida potentiell väg för miljövänlig och säker energiproduktion.

Forskning om nya reaktorer verkar pågå i viss form. Janne Wallenius på KTH i Stockholm forskar om reaktorfysik och om hur man kan återanvända långlivat avfall. Den nödvändiga förvaringstiden för avfallet kan då förkortas från 100.000 år till 1000 år. Se där vad som kan bli möjligt om man inte fundamentalistiskt och kategoriskt säger nej till kärnkraftsforskning.

Svaret på våra förvaringsproblem av högaktivt avfall ligger inte i att gräva ner det i urberget i 100.000 år. Svaret ligger hos forskningen, som kommer att hitta bättre lösningar långt innan dessa 100.000 år har gått.

Kommentarer:

Postad av: Per Strömsjö | 5/21/2008 7:50:0
Här har vi alltså en energikälla som kommer att öka dramatiskt i betydelse framöver, där vi var världsledande för några decennier sen men därefter alldeles frivilligt tagit ner skylten. Snacka om självmål.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=377
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.