6/6/2006

Surrealismen kring tpb-tillslaget fortsätter


Konstigheterna kring tillslaget mot pirate bay bara fortsätter att poppa upp.

(Missa inte listan med fel och konstigheter som jag hela tiden uppdaterar som du hittar här)

Först har vi en intervju i svenska dagbladet igår där åklagare Håkan Roswall "försvarar" polisens mycket märkliga beslagtagande av samtliga datorer i PRQ:s datorhall med att det finns misstankar om att pirate bay skulle ha utnyttjat andra kunders datorer för att köra delar av pirate bay på dem. Roswall säger också att de har säkrat material som tyder på detta.
Uttalandet kan närmast beskrivas som surrealistiskt. Det finns flera problem med det:

För det första så är den typ av kunder som driftar sina egna servrar (så kallad colocation) snarare än hyr in sig på en färdig webhotelltjänst tekniskt duktiga och krävande personer. Att "hacka" en sådan maskin skulle innebära en mycket stor risk eftersom risken för upptäckt skulle vara mycket stor. Nya okända processer eller konstiga filer skulle snabbt upptäckas av den som administrerar maskinerna. Med tanke på att PRQ hostar ett ganska stort antal maskiner och har gjort det under en längre tid så skulle det varit känt vid det här laget om sådant förekommit. Att göra något sådant skulle också naturligtvis vara ekonomiskt självmord för ett företag. Det är på intet sätt så att PRQ har kontroll över en colocation maskin. Det har kunden själv. PRQ upplåter bara plats och nätverksuppkoppling mot en avgift. Detta kan jag säga av egen erfarenhet då jag administrerar just en colocation-maskin stående hos PRQ (eller stod, just nu står den hos polisen).

För det andra så är risken att PRQ skulle "hackat" en maskin inne i PRQ:s serverhall lika stor som att de skulla hackat en maskin någon annanstans. De colocation-maskiner som står uppställda är direkt kopplade mot internet. Att de står i PRQ:s serverhall fysiskt gör därför varken till eller från.
Edit: Förvisso kan man stänga ner en maskin och plocka ur en hårddisk, stoppa in i en annan maskin och på så sätt komma åt filer om man har fysisk tillgång till den. Även detta skulle dock tydligt märkas eftersom ägaren till maskinen skulle märka att den haft en nedtid.

För det tredje så kommer Roswalls uppgift om att polisen "säkrat material" från att polisen på EN server har hittat någon enstaka .torrent-fil på hårddisken. (Uppgiften kommer från anakata på pirate bay). För de flesta människor med någon som helst kunskap om datorer torde det vara självklart att förekomsten av en .torrent-fil på en hårddisk inte har någonting som helst med att maskinen skulle vara med i pirate bays serverpartk. I så fall skulle även mina arbetsstationer både hemma och på jobbet köra Pirate bay, då jag laddat ner open source-programvara via bittorrent.

Uttalandet från Roswall kan endast ha kommit av två anledningar. Antingen griper han frenetiskt efter någon form av halmstrå för att förklara polisens mycket märkliga agerande. Alternativt är polisen helt enkelt inkompetent i dessa frågor.

Edit: Hos Oscar Swartz hittar jag följande beskrivning från Gottfrid på PRQ själv:

1. Jag vet vilken burk/kund det där gäller, och följande är vad Roswall baserar sin geniala slutsats på:
a) Det fanns lite torrents på den
b) Jag hade konto på den (ganska vanligt eftersom jag ofta hjälper kunder vid behov) samt eventuellt
c) Den körde daemontools (http://cr.yp.to/daemontools.html), vilket även används för att starta hypercube på announce- och staticburkarna

2) Så fort tillfälle ges knatar jag ner till mina kära vänner på Polisen och anmäler Roswall för förtal. "Utpekas som brottslig eller klandervärd", check!

Sedan har vi herr Pär Brunmark som kallar sig "omvärldsbevakare".
I en intervju i realtid.se säger han de mest besynnerliga saker:

"Så man kan säga att jag sänkte The Pirate Bay, men på eget grepp. Det var egentligen det jag gjorde, men jag sänkte dem inte rent tekniskt."

Borde det inte varit justiefrågorna som sänkte pirate bay? Att polisen bestämmer sig för att nu skall vi utreda det här? Antingen har Pär lite väl stor tilltro till sig själv, eller så ligger det en hund begraven här. Värt att nämnas här är att Pär har mycket starka relationer till antipiratbyrån (trots att han tidigare sagt sig vara oberoende).

"Varför har du arbetat för att sänka The Pirate Bay?
 
- Det är ett hyckleri som förnedrar hela rättssamhället. Då reagerar jag väldigt hårt. Om man vet saker och ting är man tvungen att påtala detta. Vi lever trots allt i en parlamentarisk demokrati, även om det är svårt att tro det efter den senaste tidens attacker."

Så något som kanske är ett brott motiverar en hel uppsjö med faktiska brott? Fast utförda av polisen? Tillslaget mot pirate bay är helt klart något av det mest osnyggt utförda jag har sett. Tanken på elefanten i porslinsbutiken dyker upp. Jag har förståelse för att man ville slå till mot pirate bay. Men för det första behöver man då förklara var det lagmässiga stödet för ett tillslag finns. Det har man inte gjort. För det andra så berättigar det inte alla de grova fel som begåtts och beslagtagande av helt oskyldiga externa företags egna servrar.

"Det påstås att ingen tar ut någon lön från The Pirate Bay utan att alla pengar går till att hålla sajten igång.
- Ja, det får de ju redovisa själva. Då får de som vilket bolag som helst ta fram en redovisning och visa vart pengarna har gått. Det är ett frågetecken. De byggde en egen serverhall nyligen, men tidigare har de varit inhyrda hos Rix Telecom."

Pirate bay stod hos Bankgirocentralen/RIX. PRQ:s serverhall hyste kundernas maskiner. Rätt sak på rätt plats Pär. Lär dig skilja på dem.

"Ditt kunnande har ifrågasatts i debatter. Hur insatt är du i dessa frågor?
- Jag har åtta år av it-säkerhet bakom mig. It är ungefär som att vara läkare i dag. "

Jag har ungefär 16 års erfarenhet av programmering, systemutveckling och datorer. Men någon läkare är jag då inte. Återigen riktigt lyser Pärs självförhärligande igenom.

"Är detta något som inte har framkommit i debatten?
- Ja, det gäller framförallt frågetecknen kring var pengarna är. Var är redovisningen? Det är deras sak att visa att de är oskyldiga."

Nej. Det är det inte. I Sverige är man att anses som oskyldig till motsatsen har bevisats. Pär verkar ha glömt bort en av de mest grundläggande pelarna i ett rättssamhälle. Pär må tycka hur illa om TPB som helst, men våra lagar finns av en anledning.

"I USA får man ladda ner i snudd på obegränsat hög hastighet, men hastigheten för att ladda upp är styrd. Det är ett enkelt medel att bli av med avarter på internet."

Om man utgår från att det enda människor gör på internet är att ladda upp upphovsrättskyddat material så kan man ju resonera så. Men många skapar också egen musik till exempel. Många jobbar hemifrån. Själv administrerar jag ofta maskiner som står på annan plats och laddar också upp uppdateringar och patchar till dessa. Att då han en snabb upphastighet sparar många timmar.

Det här är den officiella versionen av Pär. Redan här tycker jag han verkar kvala in i en liga som hamnar en bit under Henrik Pontén, som själv har visat sig ha lite halvdassig syn på det här med integritet, lagar och tja.. taktkänsla.

Men så kommer vi då till det riktigt intressanta. Som i alla fall får mig att få snudd på psykopatvibbar på Pär Brunmark. Han har skickat ett antal hotfulla och gravt nedvärderande mail till Johanna Nylander som driver bloggen frihet, fildelning feminism.

Läs dem här och förundras.

Sådär. Nu har jag fått skriva av mig och skall göra det jag egentligen tänkt att göra när jag råkade se att Johanna skrivit en ny postning. Nämligen sova.
Härvan lär fortsätta...

Kommentarer:

Postad av: Marcus F | 6/6/2006 11:26:5
http://fridholm.net/2006/06/06/brumarks-bravader/

Har du inte trackback?
Postad av: Anders Gardebring | 6/6/2006 1:09:18
Nej. Jag har byggt den tekniska plattformen till den här siten själv och jag har inte fixat in det än. Borde väl ta tag i det :)
Postad av: Peter Jönsson | 6/6/2006 1:47:19
Kan inte hålla med dig om att en maskin som man fysiskt har tillgång till är samma sak som en maskin som man endast kan kontakta över internet. Om man har fysisk access till en maskin så är ju säkerheten hos den maskinen mer eller mindre noll.
Postad av: Björn | 6/6/2006 2:11:33
Åtminstone borde du tillåta BBCode eller motsvarande så det blir lite enklare med manuella trackbacks. :)
Postad av: Marcus F | 6/6/2006 2:56:40
Byggt det själv?

Jag gjorde något liknande innan jag bytte till WP, men så insåg jag att jag inte orkade...
Bättre att lägga energin på kunderna.
Postad av: Anders Gardebring | 6/6/2006 4:12:00
Peter. Till viss del håller jag med dig. Jag har lagt till en kommentar om detta i texten.
Postad av: Anders Gardebring | 6/6/2006 4:14:13
Jag gillar att ha lite hobbyprojekt för mig själv. Skönt att vara sin egen "beställare" som omväxling ibland :)
Postad av: yabosid | 6/6/2006 4:54:09
Det jag reagerade på mest i intervjun med Håkan Roswall måste ändå varit när han säger att han vet att TPB inte sysslar med något olagligt. Ändå går man in och hämtar en stor mängd datorer i hopp om att hitta något. Det är ett beteende som inte hör hemma i ett rättssamhälle.

Bloggar om det här:
http://www.yabosid.se/2006/06/dataintrng_05.html
Postad av: RS | 6/6/2006 7:06:23
Brumark-affären luktar, nej stinker, skandal och Ebbe Carlsson-affär lång väg.
Postad av: Mattias Lönnqvist | 6/6/2006 8:01:44
Bra artikel, som vanligt får jag väl tillägga. Skrev en artikel på ungefär samma tema: http://www.kryssamattias.se/wordpress/?p=35
Postad av: Anders Gardebring | 6/7/2006 2:41:57
Björn, på begäran så har jag nu fixat in några saker i alla fall..
Länkar blir nu automatiskt länkade. (som du ser eftersom tidigare länkar nu är länkade..)
Du kan feta, kursivera och understryka text.
Iaf lite grann :)
Postad av: Björn | 6/7/2006 10:23:0
Heh, ja där ser man. :)
Men så använder du ju ASP.Net också, och du använder säkert inte Delphi för att skriva det hela... ;)
Postad av: Anders Gardebring | 6/7/2006 11:06:5
Nope, jag kör med Visual Studio (C#) för att bygga den här :)
Postad av: Björn | 6/8/2006 1:35:58
Det här är ju helt OT, men kolla in Delphi .Net. Jag håller på och leker med en studentversion nu. Makalöst. Makalöst. Asp.Net och riktig OOP som inte är från Microsoft. :)
Postad av: Ann O Nym | 6/8/2006 9:24:49
Om man slår upp ordet "mytoman" i ordlistan, vad hittar man då om inte "Pär Brunmark" ?
Postad av: Mikael | 6/10/2006 11:00:
Pär Brumark är ganska dåligt uppdaterad. Stalin är död och Sovjetunionen nedlagt. Det mest horribla uttalande jag hört på flera år:
"Det är deras sak att visa att de är oskyldiga." Mannen borde Googla litet kring ämnet den romerska rättsuppfattningen!

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=233
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2021, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.