6/21/2008

Mayday: Alliansen vill ha DNA-register över svenska befolkningen


Ni vet den där mysiga mysmyslagstiftningen om en stor statlig superdator som kan avlyssna oss alla som vår "kära" alliansregering röstade igenom den 18 juni? Som de bedyrade skulle fungera så bra så och att vi inte behövde oroa oss? (Klapp på huvudet). Och att alla farhågor om ändamålsglidning inte var något vi behövde oroa oss om? Att vi inte förstår någonting alls minsann när vi hävdar att register och system i makthavarnas händer så småningom alltid leder till ändamålsglidning?

Jag säger bara en sak. PKU-registret.

Alliansregimen (nej, jag skrev inte fel, det här är inte en regering längre), har tillsatt en utredning som ska se över lagen om biobanker och överväga en lagändring om just PKU-registret. I direktiven för utredningen står det att det "finns ett intresse av att de brottsbekämpande myndigheterna har tillgång till effektiva medel för att utreda allvarliga brott".
Detta mina kära vänner, är själva definitionen av ändamålsglidning. Regimens försäkran om att vi inte behöver oroa oss är inte värt pappret det är skrivet på. Resultatet av utredningen behöver vi nog inte fundera någon längre tid på, alliansen har med all önskvärd tydlighet visat vilken stövelprydd fot man står på.

Naturigtvis vill polisen ha tillgång till registret. Det betyder inte att de bör det. Polisen skulle säkert tycka att det var väldans praktiskt med direktuppkopplade kameror i alla hem också. Jag menar, det finns ju ett "intresse av att de brottsbekämpande myndigheterna har tillgång till effektiva medel för att utreda allvarliga brott". Eller kanske operera in ett litet GPS-uppkopplat chip i oss så att Der Staat inte riskerar att missa något spännande om vi är fräcka nog att inte ta med oss mobiltelefonen? Jag menar, du har väl inget att dölja röstboskap?

Det här är onekligen en praktisk bakväg för att få tillgång till ett gigantiskt DNA-register över 3,3 miljoner svenskar. Infört skulle det vara världens mest omfattande sett till procentandel av befolkningen som registrerats. (Världens mest omfattande avlyssning och världens mest omfattande DNA-register. Det känns ju proportionellt ställt mot den situation vi har i Sverige...)
Det är praktiskt för att man slipper väcka uppseende genom att skicka hem polisen för att släpa ut dissidenter som mig som skulle vägra att frivilligt lämna DNA till ett nationellt DNA-register.

Att saken ens går att utreda är märkligt då det handlar om ett kontraktsbrott som staten i så fall gör sig skyldig till. I lagen om biobanker i hälso- och sjukvården står det nämligen följande i 3:e kapitlet 5§:

"Vävnadsprover som bevaras i en biobank får inte användas för annat ändamål än som omfattas av tidigare information och samtycke utan att den som lämnat samtycket informerats om och samtyckt till det nya ändamålet." (min fetning).

Nu har vi ju förvisso styrande i detta land som använder grundlagen som dasspapper så det lär knappast förvåna någon.

Med tanke på att resultatet av utredningen troligen är ganska given är det nu dags att begära utträde ur PKU-registret. Det har jag gjort, och det bör även du göra om du är född 1975 eller senare. (När utredningen väl blir lag lär det vara försent). Du bör alltså begära utträde schnell. Beredningar av grovt kränkande lagar går snabbt i det här landet, vilket vi blev varse om under den så kallade "återremissen" härom dagen.

Det är tragiskt att en fantastisk tillgång för medicinsk forskning omintetgörs av klåfingriga och okunniga politiker utan respekt för mänskliga rättigheter men vi kan faktiskt inte acceptera att ha vårt DNA registrerat hos polisen utan att ens ha varit misstänkta för ett brott. Det är fullkomligt absurt.

För att begära uttäde ur registret skickar du ett brev som ser ut såhär:

Jag (namn) återkallar härmed mitt tidigare samtycke för användning av mina vävnadsprover. Enligt kapitel 3, §6 i lagen om biobanker i hälso- och sjukvården (SFS 2002:297) ska därmed vävnadsprovet omedelbart förstöras.

Ditt namn och personnummer
Din mors namn och personummer
Ditt födelsedatum och sjukhus som du är född på.
Din underskrift

Brevet skickar du till:
PKU-laboratoriet
Huddinge Universitetssjukhus
141 86 Huddinge

Och du. Gör det nu. Snart är det försent.Kommentarer:

Postad av: scaber nestor | 6/21/2008 3:06:2
I går röstade USA igenom en närmast identisk lag om avlyssning som sverige fick i förrgår.

Alla som tror det är en slump räcker upp en hand.
Postad av: MidsommarAktion | 6/21/2008 10:16:
Ytterligare en anledning att protestera. Detta är horribelt!

Flaggning på halv stång fortsätter hela midsommarhelgen.
Sprid ordet!

http://swartz.typepad.com/
Postad av: Mumrick | 6/21/2008 11:48:
Sakta i backarna nu... PKU-registret får endast användas vid behov. Alltså plockar man de delar man behöver, efter beslut. Medan FRA-lagen är ett STORT nät där man plockar in ALLT och sen tar det man gillar. PKU-registret har dessutom gjort mest nytta genom att visa vilka som lämnat det... :o)
Postad av: Anders Gardebring | 6/21/2008 5:49:1
@Mumrick:
Ah ja. Behov. Vilket härligt ord. Och du menar på fullt allvar att jag skall lita på att "behoven" alltid kommer att vara sådana som jag är överens med? Som ett exempel på dessa "behov" kan ju nämnas att polisen ville få ut en lista på de som valt att gå ur registret. Med andra ord, polisens behov här är att de anser att den som bryr sig om sin integritet och sitt privatliv är misstänkt. Nu blev de som tur var nekade detta, men jag har inga illusioner om att det kommer att vara så i framtiden. DNA-sekvensering är idag dessutom en standardiserad och förhållandevis enkel process, som dessutom fortsättar att förenklas och utvecklas. Det finns alltså ingen som helst anledning att inte anta att PKU-registret i framtiden digitaliseras så att alla DNA-profiler blir enkelt sökbara.
Ja se vilket underbart verktyg för en mindre nogräknad regim. Glöm inte att Sverigedemokraterna växer sig allt starkare.. mysmys...
Postad av: Mumrick | 6/24/2008 12:12:
Jag är inte emot att sätta verktyg i händerna på rättsväsendet för att de ska fånga buset. Man måste dock dela ansvaret, politker skapar lagar, jurister övervakar/beslutar och polisen/tullen osv utför. FRA-lagen är ett lysande exempel där detta inte fungerar, man slänger ut ett jättenät och sen plockar man det man gillar.
Och angående SD, om vi hade en fungerade grundlag och en författningsdomstol skulle den skada de kan göra minimeras.
Postad av: Anders Gardebring | 6/24/2008 2:47:4
Kanske ligger det i principer. Jag anser att det DNA-registrera icke brottsmisstänkta är grovt integritetskränkande och fullständigt oacceptabelt. Alla register har ett syfte. Syftet med ett DNA-register är att finna brottslingar. Således blir alla svenskar registrerade i ett brottsregister, oavsett om de är brottslingar eller inte. Och snart därefter kommer ändamålsglidningen.
DNA-register över hela befolkningen är en sådan där "science-fiction-dystopisk-framtid-
som-gör-att-jag-mår-illa"-grej. Det är helt enkelt inte okej.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=396
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.