6/13/2008

Döda politiska karriärers sällskap


Ni får inte missa Fredrik Westerlunds (dyslebisk) och Mattias Svenssons (metrobloggen) helt briljanta omdubbning av en välkänd scen ur filmen döda poeters sällskap. Mycket talande, och tyvärr, väldigt väldigt sann när det gäller Fredrik Reinfeldts och partiledningarnas partipiska eller vuxenmobbning. Tyvärr är ju risken väldigt stor att vi inte får se samma resultat som i filmen. Fyra modiga liberaler som vågar stå upp för det fria och öppna demokratiska samhället.


(Klicka här för större version)

Vi vädjar till er. Fredrik Federley, Annie Johansson, Birgitta Ohlsson, Fredrik Malm, Karl Sigfrid med flera. Våga visa kraft i att rösta nej till ett lagförslag som så kapitalt skiljer sig från andra lagförslag. Ett förslag som i ett slag avskaffar brevhemligheten, källskyddet och bryter mot både grundlagen och artikel 12 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Partipiskorna viner, men det här är inte vilken fråga som helst, vi pratar om grundläggande regler om vilken typ av samhälle vi skall ha. En fri och öppen liberal demokrati där makthavarna kan granskas och vår kommunikation är vår kommunikation, eller ett samhälle där makthavarna kan granska sina väljare, och de mycket farliga följdeffekter som detta kan resultera i.

Bloggbävningen fortsätter. Det är egentligen ganska otroligt, och om det inte vore för allvarligheten i frågan skulle jag känna mig stolt och upprymd över den folkupplysningsinsats som en bloggosfär som rest sig mot förslaget står för (och som traditionella media i stort verkar oförmögen att hantera eller förstå). Bloggar som inte brukar skriva om den här typen av frågor skriver och FRA har legat som nästan enda diskussionsämne bloggportalerna nu i över en vecka. Vi som använder nätet dagligen vet, till skillnad från våra riksdagsledamöter, hur det fungerar.

Det är otroligt hur enade alla är i sitt motstånd.

Med något enstaka undantag så är det flera tusentals inlägg från hundratals bloggar som med en rungande röst säker en sak. NEJ.

De tidningar som frågat sina läsare har fått höra en sak. NEJ.

Samtliga
partiers ungdomsförbund säger nej.

Inom Centerpartiet är stödet för förslaget utanför riksdagsgruppen noll och inget.

Även inom Folkpartiet jäser det ordentligt hos medlemmarna.

Även moderater ryter ifrån.

Sanningen om FRA-förslaget är denna: Befolkningen vill inte ha det. Partiernas och ungdomsförbundens medlemmar vill inte ha det. Många i regeringen vill inte ha det (men vågar inte annat än att följa partipiskan). Förslaget saknar helt och hållet stöd! Likväl kommer det troligen att röstas igenom, lämpligt nog precis innan riksdagen stänger för sommaren.

Kanske kan piratpartiets brev från försvarets brevanstalt få någon att vakna?

Prestigen är stor. Fredrik Reinfeldt har hotat att avgå om förslaget röstas ner.

Det är onekligen en intressant inställning från en man som i debatten om ny vallag 1997 sade:

"Då vill jag se personval av riksdagsledamöter som bättre kan balansera och bättre kontrollera det moderna fenomenet att besluten läggs på färre händer. Då kan man inte bara hänvisa till behovet av partilojalitet, för då blir 99 % av de förtroendevalda ställda utanför möjligheten att någonsin påverka men alltid upplåsta att lojalt följa besluten. Jag tror att det på sikt kan avfolka partipolitiken. Vem vill alltid ställa upp utan att någonsin ha eget inflytande?"
(Tack Henrik Sjöholm).




För övrigt anser jag att Sverige behöver en författningsdomstol.

Kommentarer:

Postad av: nicklas eriksson | 6/14/2008 4:58:0
Vi behöver ha riksrätten tillbaka. KU fyller ingen funktion när det inte kan dela ut verkliga straff. Riksdagsmän och ministrar behöver kunna dömas för fel de begår, inte bara klappas på huvudet i KU.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=384
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.