9/19/2007

Det Stockholmska bakåtsträvandet visar sig igen.


DN har gjort en undersökning bland Stockholmare om de två förslag som står mot varandra i frågan om Slussen. Dessa förslag är "Nya slussen" och "Nybyggt bevarande" (sic!).

Redan i rubriken visar DN att de inte har förstått vad det handlar om (vilket också senare visar sig i frågan som ställs till undersökningen).

Rubriken på artikeln är "Flertalet Stockholmare vill inte riva Slussen".
Som om det alternativet fanns...

Frågan som ställdes var:

"Sedan en lång tid tillbaka har Slussens framtid diskuterats. Nu har det presenterats två huvudförslag för Slussens framtid. Förslagen är 'Nya Slussen' som innebär rivning och nybyggnad och 'Nybyggt bevarande' som innebär bevarande och restaurering. Vad föredrar du att man gör med Slussen?"

För det första är naturligtvis frågan felaktig. Alternativet att "restaurera" finns inte. Slussen är slut och riskerar inom bara några års tid att bli en allvarlig fara. I båda fallen handlar det alltså om att riva. (Förslaget som Stockholmarna föredrar enligt undersökningen heter ju just nybyggt bevarande).
Frågan är snarare om man skall bygga något nytt som är lika dåligt som det vi har idag, eller om man skall bygga nytt, och bättre. Jag kan inte låta bli att undra om svaret hade varit annat om DN klarat av att ställa frågan på rätt sätt. I frågan ligger ju dessutom en dold insinuation om att "nybyggt bevarande" skulle vara billigare, men så är inte alls fallet. Snarare är det förslaget dyrare eftersom det inte tar hänsyn till dagens trafiksituation där mindre trafik passerar slussen än vad den ursprungligen designades för.


Vidare så basunerar DN ut att "flertalet Stockholmare vill inte riva slussen" när det i själva verket är en mycket liten skillnad med 48% som vill bevara och 44% som vill bygga nytt. Dessutom är hela 8% osäkra.

Hursom. Svaret på frågan förvånar ändå. Vem kan på fullt allvar tycka om detta missfoster? Detta otrevliga, ogästvänliga och fula betonglandskap, som dessutom är anpassat för en helt annan trafikmängd än vad som idag passerar Slussen?

Hur kan Stockholmarna vara så bakåtsträvande att de föredrar stora bilvägar istället för en mänsklig plats med torg, grönska, affärer och mötesplatser? Vad är det med denna mentalitet med bevarande in absurdum?

Det är ju inte utan att man blir ganska trött. Frågan har stötts och blötts sedan 80-talet och fortfarande har man inte kommit till skott. Och när man väl nu äntligen är på gång så överväger man på fullt allvar att göra om samma misstag en gång till.

Kommentarer:

Postad av: Lena L | 9/20/2007 10:11:
Håller med dig! Det här alternativet som jag hittade tycker jag verkar jätteintressant:
http://www.glittra.com/nyaslussen/start.html
Postad av: Anders Gardebring | 9/20/2007 11:45:
Förslaget ser faktiskt mycket intressant ut.
Överdäckning är ju faktiskt ett alldeles utmärkt förslag! Det är ju precis vad som nu pågår i liten skala vid centralstationen och där det finns planer att på sikt däcka över en stor del av det sår i stadslandskapet som spåren genom city är. Att man inte tänkt på samma lösningar vid slussen är, nu när du nämnt det, faktiskt anmärkningsvärt!
Kostnadsmässigt torde det inte vara någon större skillnad att lägga väg och tåg-trafiken på ett undre plan. Och att få till bostäder och kontor och på det sättet bygga ihop staden vore ju utmärkt!
Men som redan sagts, nu är det nog försent.. det blir pest eller kolera..
Dock är "nya slussen" ett bättre förslag än "nybyggt bevarande" eftersom det trots allt ändå blir mindre bilvägar med det förslaget. Det öppnar upp för mer möjligheter till förändringar i framtiden när politikerna inser sitt misstag...

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=349
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.