7/26/2006

Hezbollah måste besegras. Men vad sysslar Israel med?


För det första. Missa inte Rasmus alldeles utmärkta inlägg om kriget i mellanöstern. Det bästa jag sett hittils bland svenska bloggar om den pågående konflikten.

Hela frågan är ett ormbo som verkar väcka oerhört starka känslor, oavsett vilken sida man har valt att ställa sig på.
Själv tycker jag att det egentligen bara finns en sida att ställa sig på principiellt i den aktuella konflikten, nämligen Israels.

Hezbollah har det uttalade målet att utrota Israel som stat med alla dess invånare.
Den som uttalar sitt stöd för Hezbollah (vilket många på vänsterkanten gjort de senaste dagarna) bör alltså ta sig en ordentlig funderare.
Att Israel skulle acceptera Hezbollah som organisation, när den har det uttalade målet att utrota Israelerna är naturligtvis omöjligt. Att Israel skulle acceptera Hezbollahs ständiga missilregn över sina städer som lemlästar civila är naturligtvis också omöjligt. Som Rasmus skriver i sin postning, Hezbollah måste besegras. Både för Israels och Libanons skull.

Så länge Hezbollah får fortsätta sina attacker kommer också civila att dö i Israel, och Israel kommer att behöva slå tillbaka, vilket kommer att leda till att civila dör i Libanon. Att Hezbollah är en stat i staten och finansieras av Iran gör knappast saken bättre.

Men. Bara för att jag principellt stöder Israel i den aktuella konflikten, och dess rätt att försvara sig mot aggression så innebär det inte att jag tycker att Israel agerar korrekt i sina aktioner mot Libanon. Trots att Israel är den överlägset starkaste militära parten, och har tillgång till högteknologiska precisionsvapen så bombas likväl gång på gång civila bostadsområden, med hundratals civila dödsoffer som följd. Man bombar civil infrastruktur som el- och vattenförsörjning och så vidare. Man, som Israels ÖB Dan Halutz uttryckte det själv: "bombar Libanon 20 år tillbaka i tiden" .
Med de högteknologiska vapen de har tycker man ju att de borde kunna vara mer precisa i var de skjuter. Målen borde vara missilramper, vapendepåer och liknande.
Att man bombar flygplatser och försätter hamnar i blockad har jag dock full förståelse för. Annars kommer Hezbollah att få påfyllning av sina vapenlager från Iran.

En annan tragisk aspekt i det hela är att Hezbollahterrorister ofta finns mitt i civila områden. Det gör det svårt för Israel att veta precis var de finns, och alltså verkar man för att vara på den säkra sidan bomba hela området, med enorma skador i människoliv.

Det allra mest absurda hittils måste helt klart vara Israels bombning av en FN-postering. Byggnaden har enligt uppgifter från nyheter jag sett idag legat på platsen i 30 år. Det är en stor vit byggnad med meterhöga upplysta bokstaver på taket där det står "UN". FN-företrädare ringde den israeliska militären tio gånger för att få slut på beskjutningen, men den fortsatte likväl och resulterade i fyra döda FN-observatörer.
Beskjutningen av FN-posteringen pågick enligt uppgifter till BBC i sex timmar.
Här kan man ju inte annat än undra om Israel drabbats av total kortslutning?

Det här kriget kan inte vinnas från luften, de civila dödsoffren kommer att räknas i flera tusental om Israel tänker fortsätta att agera på det sätt man hittils gjort.

Det enda riktiga vore att gå in med en internationell styrka, under FN:s ledning, marktrupp, med syfte att avväpna terrororganisationen Hezbollah.

Kommentarer:

Postad av: Egil | 7/27/2006 6:38:3
Det skulle inte förvåna mig om Israel i _praktiken_ utrotar staten Libanon (inte Hezbollah, dem kan man inte utrota)...

Problemet är att Israel visserligen inte har det som officiell politik, men väl inofficiell politik att utrota all arabinfluens - arabiska israeler har ingen influens i knesset, trotts att de har typ 30% av plattserna (de är helt enkelt totalt ignorerade), barn till israeliska araber har sämre möjligheter att bli medborgare än judar utan anknytning till israel, israel håller palestina i ett sorts mellanting mellan landsdel och separat land och hindrar en normal industri och handel inom området (genom att beslagta skatt inbetalad av medborgare i området, genom att ha slumpvisa vägspärrar osv).

Jag är inte förvånad över Israels övervåld.

Problmet är att USA fortsätter att ge sitt stöd till bombandet i stället för att ställa sig på FNs sida och kräva omedelbart eldupphör från båda sidor samt låta en oberoende väpnad styrka agera buffert.

Och igår rapporterade The Australian att Israel bombat 10 ambulanser och sammanlagt mördat runt 80 civila på det sättet... De hade även en bild: Den israeliska granatskytten hade använt det röda korset på ambulansens tak som måltavla...

Så sammantaget, vi håller nog med varandra, om än med olika grader av uppgivenhet - jag tror att USAs nya vapenleveranser till Israel är förödande.
Postad av: Anders Gardebring | 7/27/2006 4:15:4
Att det finns mycket hat, på båda sidor, är ju tyvärr gång på gång väldigt uppenbart.
Just därför kan inte heller Israel betros med uppgiften att avväpna Hezbollah, lika lite som Hezbollah kan få fortsätta med sina attacker. Det måste till en internationell fredsbevarande styrka, med mandat att militärt slå till mot Hezbollah för att avväpna dem.
Vad som sedan måste till är ju naturligtvis att Israel godkänner Palestina som stat, och att övriga stater runt Israel erkänner Israel. Kan man få till en långvarig vapenvila och en avväpning av Hezbollah är detta inte omöjligt på sikt. Det mest akuta just nu är ju dock såklart att få slut på det dagliga dödandet som pågår i regionen.
Postad av: Magnus Lindberg | 8/1/2006 4:32:31
Egil,

En förutsättning för all debatt torde rimligen vara att man håller sig till fakta. Det gör inte du.

I det sittande, sjuttonde Knesset sitter araber på 12 av de 120 sätena i Knesset. 3 av dem är representerade i den styrande koalitonen. En i Kadima och två i Labour. Några 30% har det aldrig varit. I det senaste valet utgjorde den arabiska befolkningen ungefär 19% av den israeliska populationen och 14% av den israeliska väljarkåren.
Postad av: Wissam | 8/9/2006 1:04:05
borde man inte funder över vad är grunden till hezbollah, vad var det som gjorde att gruppen bildades.

jag kallar inte de terorister så som stor staterna vill, bara för då är det okey att bomba de. Nej du jag kallar de melisia arga invånare som har levt i förtryck i över 20 år, och som fortfarade lever så.

Hur skulle du reagera om du vett att din bror, syster, mamma, pappa, eller en av dina närmast är begravd under ruinerna som uppståd på grund av att någon bombar ditt hus.
Postad av: Anders Gardebring | 8/9/2006 6:38:48
Organisationer som har som uttalat mål att döda civila är terrorister. Hezbollah har som uttalat mål att döda civila (ja, faktiskt, att radera staten israel, inklusive alla dess invånare).
Postad av: Ali eljawad | 8/24/2006 6:43:2
ja tkr du säger helt fel... heseballah är en fredskämpe dom har befriat libanon felga ggr av isreal heseballah skapdes för att få bort isreal från libanon under dom här åren när det var fred så har isreal gåt in i libanon å attackerat snått libanser till fånga hela tiden heseb allah tog 2 solader som var på libanos mark va gör dom där under fred + said hassan sa direkt vi vill ha fred och bte tebaxx nåra av fångar som isreal har tagit för oss isreal isreal har rnt 10 tusen fångar och dom säger dom ska utråta heseb allah dom bomba hela libanon å ambulanser + ett hem med föräldrar lösa barn e det heseballah????
Postad av: Ali eljawad | 8/24/2006 6:47:5
och ja kan inte fatta hur folk kallar heseb allah för terioist grupp ? 300 islrea dog 230 avdom va soldater 1300 libanser dog 53 va heseb allah klart hesbe ska börja skjuta på siral sicvler varför ska bara isreal göra det heseb vill inte skjuta på civla men dom måste till sut efter som sireal inte slutar vrf ska bara araber dö å inte judar hur kan heseb vara teiroster då `? under freden nu har isarel gått in å skjuti å tagit libanser till fånga när det e fred då e väl dom terositer vi skjuter inte tebaxx för att viss att vi inte etrioster
Postad av: Anders Gardebring | 8/25/2006 1:18:0
Ali, dina inlägg är lite jobbiga att läsa eftersom du inte använder punkter utan skriver allt i en enda lång mening.
Inget illa ment, men jag kan därför ha missat något av det du säger eftersom det är svårt att få grepp på det du skriver.
I alla fall, jag tolkar det du skriver som att du tycker att Hezbollah är en fredskämpe som skyddar Libanon från Israel.
Jag hävdar snarare att Hezbollah i princip helt och hållet är orsaken till att Israel går in i Libanon. Jag har mycket svårt att se att Israel skulle gå in i Libanon om det inte var så att Hezbollah skickade in hundratals raketer rakt in i civila bostadsområden i Israel. Faktum är ju att Israel tidigare lämnat Libanon och det är först efter dessa upprepade angrepp som Israel har valt att svara. En fullt förståelig reaktion från Israel, även om den har skötts riktigt uselt och klantigt och lett till en fruktansvärd förlust av människoliv.
Hezbollah har dock själva en del av skulden i de många civila dödsoffren eftersom Hezbollah har som en uttalad strategi att gömma sig i civila bostadsområden. Jag hävdar också bestämt att Hezbollah kallt kalkylerar med att civila kommer att dö, och att de vet att detta är ett starkt propagandaverktyg.
Detta gör naturligtvis inte civilbefolkningens lidande i Libanon lättare, men jag tycker att du skall plocka ner Hezbollah från deras piedestal och inse att det är en vidrig terrororganisation som mycket cyniskt och målmedvetet ser till att Israel dödar civila i Libanon. Det som nu behövs i Libanon är en internationell styrka som kan se till att Hezbollah avväpnas, och att Israel lämnar Libanon och håller sig borta därifrån så länge de inte blir attackerade.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=274
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.