5/11/2006

Rätt åsikt, annars underkänd!


Ytterbyskolan i Kungälv bestämde tidigare i vår att elever som har rasistiska eller nazistiska åsikter skulle få underkänt i samhällskunskap. Ett helt förkastligt beslut, som jag i min enfald trodde att skolverket skulle klaga på.
Men icke. Tvärtom så ger nu skolverket stöd för betygssättning kopplad till vilka åsikter eleverna har. (Man förmulerar sig naturligtvis lite annorlunda, men det är det det handlar om). Resonemanget går som såhär:

Elever som gör sig skyldiga till rasistiska eller nazistiska yttranden anses inte ha uppfyllt läroplanens krav på att ha skaffat sig förmågan till ett demokratiskt arbetssätt.

Okej. Om vi nu för en stund köper det argumentet (vilket vi inte bör), varför accepteras i så fall kommunistiska åsikter? Reclaim the streets/osynliga partiet, AFA/extremvänster och liknande?
De är ju också odemokratiska i allra högsta grad.
I förlängningen kan ju faktiskt även liberalism införlivas i att den inte har ett fullt demokratiskt arbetssätt, i alla fall inte enligt vissas stela mallar på vad demokrati skall vara. Individuell frihet står ju faktiskt i direkt motsats till att precis allting beslutas demokratiskt.

Det andra problemet är att det hela är direkt kontraproduktivt. Istället för att bemöta och diskutera dumheter som rasism, nazism och extremism så allienerar man istället den person som snappat upp sådana åsikter. Man skapar människor som ser sig som martyrer, och som än mer ser sig som en outsider. Något som bara förstärker dessa människor i sin övertygelse.

Vad vi ser här är ännu en i raden av inskränkningar av yttrandefriheten. Understödd av ett statligt verk. En mycket otäck utveckling.

Kommentarer:

Postad av: Farsan Baloo | 5/11/2006 2:52:1
Läs på för bövelen. Det handlar inte om åsikter, det handlar om förmåga. Låt vara att det fortfarande kan diskuteras men du bör använda rätt termer för att beskriva problemet.

Vilket förresten gäller merparten av alla lekmän som försöker resonera kring detta!
Postad av: Anders Gardebring | 5/11/2006 3:55:3
Jag föreslår att du läser mitt inlägg igen.
Problemet är ju att man baserar betyget på att man måste ha uppnåt "rätt" kunskapsmål. Alltid när man jobbar med sådana konstruktioner så utgår det från att någon måste definiera vad som är "rätt". Jag tycker rasism och nazism är förkastligt och vidrigt, men man befinner sig på en farlig väg när man börjar acceptera att skolan betygsätter utifrån vad en elev uttrycker för åsikter. Och det är vad det handlar om här oavsett hur skolverket har uttryckt sig. Vad kommer härnäst? Nyliberala åsikter? Kommunistiska? Drogliberala?
Det största problemet är dock att skolverket och ytterbyskolan förvärrar problemet istället för att försöka lösa det. Istället för att föra en aktiv dialog med eleverna som hyser dessa åsikter så "förbjuder" man dem istället. Att automatiskt underkänna en elev som uttrycker en viss åsikt är att förbjuda åsikterna, vilket leder till, precis som jag skrev i inlägget, allienering och martyrskap. Ett bra sätt att säkerställa att elevens benägenhet att gå vidare in i högerextrema organisationer och nätverk stärkts ordentligt.
Postad av: Farsan Baloo | 5/11/2006 5:36:3
"Att automatiskt underkänna en elev som uttrycker en viss åsikt är att förbjuda åsikterna" = Du gör det igen. det är inte åsikterna det handlar om.

Om man vägrar lära sig om evolutionen för att man tycker att det är satanistisk propaganda, och skriver medvetet noll påong på alla prov som handlar om det. Klarar man betygskriterierna i religion? Jag tycker inte det

Om man vägrar vara med på idrotten för att det är en massa feta människor med och spelar basket. Klarar man betygskriterierna i idrott då? Jag tycker inte det

Om man vägra göra grupparbeten och diskuttera med invandrare. Klarar man betygskriteriet i samhällskunskap som innebär att man skall kunna tillämpa ett demokratiskt artets och beslutssätt. Jag tycker inte det
Postad av: Patrick | 5/11/2006 6:58:2
Men, Baloo. Det har ju direkt gjorts klart att det är yttrandet av åsikter och därmed implicit åsikterna som ska ligga till grund för värderingen. Det handlar alltså inte om att inte vilja tillgodogöra sig undervisningen utan om att man inte tillämpar den enligt mallen.
I praktiken blir man således underkänd om man inte håller med om det som lärts ut även om man klarar undervisningens mål.

Ska man ge per automatik ge underkänt till de som fälls för begångna brott? De har ju bevisligen inte tillgodogjort sig samhällskunskapen... (http://strangnet.se/blog/2006/05/10/asiktspolisen-har-..)
Postad av: Farsan Baloo | 5/11/2006 7:56:2
Patrick: Du har faktiskt fel. Det är INTE yttrandet av åsikter som är problemet. Du kan säga till Ahmed för övningens start att han är en jävla idiot som är svart. men, genomför du övningen väl, och visar att du kan arbeta demokratiskt med honom. Då får du godkänt!

Det kan tyckas krystat, men så är det. Just därför är det ju bara en enda elev på Ytterbyskolan som riskerar underkänt pga "Lex Ytterby"

Är någon av er SO lärare?
Postad av: Patrick | 5/11/2006 11:08:
Baloo (märkligt namn för övrigt), är det inte hårklyveri av den högre skolan att dribbla med begreppen som de gör? Den yttring eller åsikt man har kommer ju obönhörligen att inverka när läraren ska göra en "helhetsbedömning".
Man riskerar ju helt klart att måla in sig i ett hörn och skapa martyrer istället för att komma till bukt med problemet. Åsikter ska resoneras kring och inte förbjudas. Skolan är inte en plats för att testa gränser, som Ytterbyskolans ledning vill göra. Klara och tydliga regler och en öppenhet där man vågar diskutera är ju det självklara målet.

Nej, jag är inte SO-lärare - diskvalificerar det mina åsikter i frågan?
Postad av: Anders Gardebring | 5/12/2006 1:31:4
Baloo skrev:
""Att automatiskt underkänna en elev som uttrycker en viss åsikt är att förbjuda åsikterna" = Du gör det igen. det är inte åsikterna det handlar om."

Jo. Det är ju just det. Att skolverket säger att det inte är det påverkar ju inte sakfrågan. Om du ser en gul apelsin och skolverket säger att den är röd, är då apelsinen röd?

"Om man vägrar lära sig om evolutionen för att man tycker att det är satanistisk propaganda, och skriver medvetet noll påong på alla prov som handlar om det."

Nej. Av anledningen att man skriver noll på alla prov. Däremot skall man ha all rätt i värden att diskutera och uttrycka sin egen ståndpunkt i frågan och driva på för en förändring. Att kreotionism är flamsigt trams påverkar inte det faktum att man skall få uttrycka åsikterna.

"Klarar man betygskriterierna i religion? Jag tycker inte det"

Jag tycker religion är trams det med. Det är ologiskt. Men jag gick ändå på religionen i skolan, jag gjorde proven. Jag diskuterade religion och påtalade mina åsikter i frågan. Tycker du jag skall bli underkänd för att jag inte är religiös?

"Om man vägrar vara med på idrotten för att det är en massa feta människor med och spelar basket. Klarar man betygskriterierna i idrott då? Jag tycker inte det"

Nu jämför du äpplen och päron. Att inte vara närvarande och vägra delta är inte ens i närheten av att vara samma sak som att uttrycka en annan åsikt i en fråga.

Rasism och nazism är förkastligt. Det är otrevligt. Det är olustigt och får de flesta människor att känna obehag, olust, ilska, frustration. Men den finns. Att som Ytterbyskolan och skolverket "förbjuda" den kommer inte lösa något.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=204
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.