2/11/2006

Riksåklagaren, rikspolischefen och generaldirektören missar poängen.


I dagens DN skriver riksåklagaren, rikspolischefen och generaldirektören för säkerhetspolisen en debattartikel där man kritiserar det sätt som debatten kring polisens nya tvångsmedel förs. Till skillnad från Thomas Bodströms verklighetsfrånvända yrande så har de faktiskt gjort ett försök att motivera de nya tvångsmedlen, fast de missar ändå egentligen själva poängen.
Det första felet är att de tycker att man i debatten målar upp en felaktig bild av övervakastaten, som de menar att vi inte är på väg mot.
Det är ju egentligen lite konstigt, ett samhälle där alla preventivt övervakas av staten oavsett misstanke är själva definitionen på en övervakarstat. Vad skulle det annars vara? En stat där man inte gör det? Diskussionen handlar ju snarare om hur långt man skall gå för att bekämpa brottslighet och var gränsen går när nackdelarna blir större än fördelarna. Att vi är på väg mot mer övervakning kan ju ingen på allvar förneka. De upprepar också det gamla, självklara, mantrat att polisen måste ha moderna och effektiva verktyg för att bekämpa den grova och organiserade brottsligheten. Jag tror inte heller där att de lär möta något motsånd kring den formuleringen. Vem vill inte att polisen skall vara så effektiv som den kan, så länge man håller sig inom demokratiskt accepterade spelregler?
Problemet ligger ju i att polisen är på väg att få alldeles för stora befogenheter. Befogenheter som med råge passerar det som kan vara acceptabelt i ett demokratiskt samhälle. Att spara information om alla människors kommunikationer med andra människor via telefon eller internet i upp till 4 år har jag svårt att se någon motivering för som kan ställas mot brottsbekämpningsfördelar. Om man är misstänkt för ett allvarligt brott så har polisen all rätt att börja kontrollera min kommunikation. Om inte? Håll tassarna borta. Det är egentligen så självklart så att det inte borde behöva diskuteras ens. 

De fortsätter också med den vanliga skrämselretoriken om stora farliga terrordåd, något som vi aldrig ens drabbats av i Sverige.

Redan i början gör de också något av ett retoriskt självmål. De skriver:

"Välorganiserade yrkeskriminella har anpassat sig till de lagar och den teknik som finns i dag. Därför måste vi ha moderna och effektiva verktyg i kampen mot den grova och organiserade brottsligheten."

Just det. De har anpassat sig till de lagar och den teknik vi har idag. Och det kommer de att göra igen. Det kallas kryptering och proxyservrar, anonyma epostadresser utanför EU och så vidare. Förslagen är totalt verkningslösa mot de brott som de påstås vara utformade mot, däremot kan de ganska kraftfullt slå ner på svenska medelsvenssons som inte är kunniga nog att skydda sig från statens snokande.

Kommentarer:

Postad av: Olle | 2/11/2006 6:40:2
Den där debattartikeln irriterade mig också. Det är en ren övning i Orwellskt doublespeak. Vi står för frihet (genom att övervaka mera). Vi vaktar medborgarens integritet (genom att inkräkta på den).

Bara ett exempel på vilka dumheter de sysslar med:

"Det handlar alltså inte om något nytt tvångsmedel utan om att genom lagstiftning garantera att det som teleoperatörerna i dag gör frivilligt i framtiden ska vara obligatoriskt."

Va f*n, det är väl själva definitionen på att införa ett nytt tvångsmedel!? Det som tidigare kunde ske ibland, på frivillig basis, om trafiken fanns sparad fortfarande, ska nu göras oblikatoriskt enligt lag. Hur är inte det utökad övervakning?

Sedan har vi det här med Sverigedemokraternas stoppade sajt. "Det var inte vi", säger Säpo och UD. "Vi informerade bara och lät webbhotellet fatta sitt eget beslut."

Må så vara. Men hur rapporteras det utomlands? Så här skriver BBC:

"Sweden shuts website over cartoon

The Swedish government has moved to shut down the website of a far-right political party's newspaper over cartoons of the Prophet Muhammad.

The site's host, Levonline, pulled the plug on the website of the Swedish Democrats' SD-Kuriren newspaper after consulting with the government.

It is believed to be the first time a Western government has intervened to block a publication in the growing row."

Underbart. Så i hela världens ögon är Sverige nu det första europeiska land som vikt sig för kalashnikovviftande ambassadbrännare och mordhotande gatupöblar och inskränkt yttrandefriheten i religionens namn.

Snyggt jobbat.

Men, det är antagligen precis det budskap Persson och Freivalds vill skicka ut. Borta är sedan länge de dagar då Sverige, på gott och ont, ville stå för någonting.
Postad av: Olle | 2/11/2006 6:42:4
Okej, den kommentaren skulle ligga under inlägget ovan om debattartikeln i DN. Vet inte riktigt varför den hamnade här i stället. Misstänker den mänskliga faktorn...ehum...
Postad av: Anders Gardebring | 2/11/2006 9:53:3
Jag flyttade kommentarerna hit.. så att de ligger på rätt plats.
Postad av: Anders Gardebring | 2/11/2006 9:56:0
Och ja.. nedstängningen av sd:s hemsida är ju faktiskt riktigt riktigt fruktansvärd. Sverigedemokraterna är en samling tokskallar, men det spelar ingen roll, de har sin fulla rättighet att stolla sig om de vill. Att personregimen börjat stänga ner siter som inte passar är ännu ett steg i en väldigt otäck utveckling.
Postad av: Tomova-K | 9/28/2006 3:20:3
Jag är en mamma med 100% nedsatt arbetsförmåga och många barn. Eftersom jag är Östeuropeisk är min telefon avlyssnat sedan flera år av något som av misstag uppgav sig heta ?Eshellon ? i Göteborg?. Ingen av mina svenska journalister har talat om för mig att där finns det ngt så nu vet Ni det.
När mina barn blev anmälda i början av sin termin för sjuka av mig, så hade lärarinnorna ringt antagligen till SÄPO och sedan en dam från svenska ambassaden talade mitt modersmål och presenterat sig för min mamma utomlands om att hon skulle behöva mig där och sökte tolk. ? En lögn, vilken illustrerar bara det system som är vardag idag ? kontakten mellan grundskolan och SÄPOs förlängda armar på svenska ambassaden utomlands och hur man försöker sätta dit oskyldiga små ungar med utlandsfödda föräldrar. Någon terrorist är jag inte och absolut inte politiskt aktiv. Däremot lever jag sedan 4 månader utan sjukmedel, för att försäkringskassan sparar pengar och via specialistvårdstopp i Sverige och behandlingsvägran medan jag försämras för att sända mig till arbetsmarknaden, alltså jag lever med många ungar enbart på barnbidraget (ca 3 100 SEK/månaden). Jag undrar hur jag skall få tag i lök och potatis och få in näring och ett av mina barn har problem med viktkurvan igen och jag kan bara drömma om badkår som reumatiker. Är det inte lämpligare, herr Persson och Bodström och gänget, att Ni lägger ner mina pengar på undersökning och behandling, på en värdig sjukpension som Försäkringskassan i 4 år låtsas att jag ej gång på gång ansöker om, än att Ni skall lägga mina sjukpengar på Eshellon och på att skrämma min mamma utomlands?
ÄCKLAD
Tomova-K
PS Var inte Stallin och Hitler ?värstingarna?...Ts ts ts? när de inte ens hade datorer och när SLAVER är inte det minsta intresserade av kontroll!!!

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=132
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2022, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.