12/28/2007

Droppen som urholkar stenen, Sverige - polisstaten


Droppen som urholkar stenen, eller grodan som kokas levande. Båda exempel på den typ av politik som idag förs i Sverige från båda sidor av den politiska linjen. Övervakning, förbud och censur tror man är lösningen på alla problem i världen och väldigt många svenskar är tyvärr godtrogna nog att gå med på det. Resonemanget verkar vara att har man inget att dölja, har man inget att frukta. Det som de glömmer är att alla har någonting att dölja. Kanske den där dumheten man gjorde i sin ungdom, medlemskap i en grupp eller politiskt parti, en flört. Den som säger sig inte ha någonting att dölja har antingen inte tänkt efter, eller så ljuger de.

Resonemanget om att man inte har något att dölja är olyckligt och felaktigt då det då inte längre handlar om utredning av brott utan om huruvida vi skall ha något privatliv överhuvudtaget. Den som följer resonemanget bör, om man skall följa logiken, inte heller låsa dörren om sig på toaletten eller ha några problem med att diskutera med sin chef i detalj vad man gör i sängkammaren.

Det senaste utslaget av detta lagstiftningsvansinne är förslaget om att polisen i princip fritt skall kunna få begära ut information om vilket ip-nummer som helst. Oavsett om det finns brottsmisstanke eller inte.

Det utredningsdirektiv som ligger föreslår att polisen skall få begära ut utgifter från Internetoperatören om IP-nummer även om det bara föreligger misstanke om brott som kan ge böter. Idag gäller det att brottet skall kunna ge fängelse i två år för att uppgiften skall kunna lämnas ut. Detta är i sig allvarligt då "böter" innebär alla brott, även sådant som vi anser vara småbrott. IP-nummer är en mycket integritetskänslig uppgift och kraven för att lämna ut sådana bör sättas högre än motsvarigheten till att cykla mot rött lyse över en ödslig väg.

Men vad som kommer härnäst är inget annat än hårresande:
Uppgifterna skall kunna lämnas ut "innan det finns någon skäligen misstänkt gärningsman".

Förlåt?

Tänk nu på att detta gäller alla. Dig också. Och mig. Polisen skall alltså, enligt direktiven, få rätt att begära ut uppgifter om vem som helst, utan någon som helst misstanke om att vederbörande har begått brott. Man vill ge polisen rätt att gräva runt lite i största allmänhet, alltid hittar man väl något? Och om någons integritet råkar få sig en törn på vägen, så är det väl okej, allt för kampen mot terrorismen och den organiserade brottsligheten?

Så i helvete heller.

Terrorism och organiserad brottslighet vill vi bekämpa, eftersom de hotar vårt öppna samhälle och vår demokrati. Men vi kan inte bekämna dessa företeelser genom att genomföra lagändringar som avskaffar de saker som vi säger oss vilja skydda. Och det är precis vad som sker med förslag som detta, och förslag som datalagringsdirektivet och förslag som FRA:s övervakning av all kommunikation.

Tror politikerna på fullt allvar att organiserad brottslighet och terrorister fastnar i sådant? Eller försöker de luras? Jag vet inte vilket av de två alternativen som är sanna, men något av dem är det, och båda är skrämmande. "Terrorkortet" är för övrigt i sig själv märkligt. När drabbades Sverige av ett terrorattentat senast? Just det. Tyska ambassaden, 1975. Men det är säkert dessa kort vi kommer att få höra igen, när förslaget skall motiveras. Trots att vi redan utmärkt kommer åt detta med existerande lagstiftning. Terrordåd och organiserad brottslighet brukar ge mer än bötesstraff...

Naturligtvis handlar det också mycket om fildelning och att kunna komma åt denna. Vilket såklart inte heller kommer att fungera eftersom överföringsprotokollen rätt snabbt kommer att bli krypterade när de första fällande domarna kommer. Det enda sättet film- och skivbolag kan bekämna fildelning på är att lansera tjänster som är bättre. Och alldeles oavsett det så kan aldrig ekonomiska intressen från en ganska liten grupp vara viktigare än demokratiska principer och bevarandet av rättsstaten och integriteten.

Terroristerna i Sverige idag är de som lägger lagförslag som slår mot kärnan av vår demokrati och frihet.

Gammelmedia är som vanligt ganska flata men bloggosfären är närmast i uppror. Jag hoppas att traditionella media hänger efter när journalisterna kommer tillbaka från sin julledighet. Det här är helt enkelt inte okej och det måste uppmärksammas högljutt.

Andra som skriver är opassande, Johanna, Lindqvist, opassande igen, stationsvakt, blogge bloggelito, Beta Alfa, deep.edition, byxorna nere, bloggtidningen, svensson, joshua, och många många fler.

Kommentarer:

Postad av: Joshua_Tree | 12/28/2007 10:53
Väl skrivet. Tror jag måste peta in en bevaknng nu. :)
Postad av: Björn Nilsson | 1/30/2008 10:09:
Det var faktiskt några händelser till som gick förbi utan att Sverige förföll till terrornoja: kroatiska gangsters mördade Jugoslaviens ambassadör, och sedan kapade man ett flygplan i Skåna för att få förövarna frisläppta. Minns inte när det hände, men det kan ha varit 60-talet.

I övrigt håller jag med om att "bodströmmeriet" inom rättsväsendet är en mycket obehaglig företeelse!

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=367
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2020, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.