12/11/2007

Byggföretag, arkitekter och stadsplanerare i Stockholm, varför gör ni såhär?


Jag roade mig med att kolla lite på planerna på den fortsatta utbyggnaden av Hammarby Sjöstad. Detta bostadsområde i staden. Vissa delar av Hammarby Sjöstad har i alla fall skapliga stadskvaliteter även om det till viss del fortfarande mer känns som ett bostadsområde än en del av staden. Därför blev jag nyfiken när jag på Stockholms stadsbyggnadskontors hemsida läste om att området nu skall byggas ut i det nya området Henriksdalshamnen.

Har man lärt sig av de misstag som gjordes? Speciellt eftersom det uttalade målet från Stockholms stad är att skapa mer urbanitet och förtäta.

Svaret är, besviket, nej. Istället har man gått åt rakt motsatta hållet. Minskad urbanitet. Mindre blandning. Avsaknad av blandad arkitektur, avsaknad av affärsverksamheter i bottenplan, avsaknad av kvarterstänk, avsaknad av stadsgator och stads-struktur.

Läs resten av inlägget på yimby.se

Kommentarer:

Postad av: Byggaren | 12/12/2007 10:29
Kan det bero på att man hoppas på mindre risk för överklaganden. Är också trött på nyfunkisen men det betyder inte att gemene man är det. Nu bygger de flesta nyfunkis och det är väl ett tecken på att nyfunkis är det nya allmoge och det för stunden rådande. Med allmän acceptans minskar risken för att bygget försenas av överklaganden. Är det något som borde ändras så är det rätten att överklaga andras byggnationer.
Postad av: Anders Gardebring | 12/12/2007 3:30:
I det här fallet gäller det ett helt nytt område. Alltså inga grannar i närheten. Det är vanlig planprocess på projektet och inte ens samråd varför risken för överklagandeproblem torde vara låg. Dessutom är det stor efterfrågan på bostäder i stad, så det är också det man borde bygga.
Som sagt, kolla resten av inlägget på yimby.se och kolla också den efterföljande diskussionen.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=366
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.