10/6/2006

Nya regeringen


Den nya regeringen ser klart intressant ut.

Vice statsminister och näringsminister blir Maud Olofsson. Trevligt!

Fast trevligast av allt är ju att vi slapp Johan Pehrsson som justitieminister, och nu istället får se Beatrice Ask på den posten. Det här kan nog blir riktigt bra!

Carl Bildt
som utrikesminister var ett klart oväntat kort. Att Carl Bildt är en av de absolut mest utrikespolitiskt kompetenta politikerna i Sverige råder det knappast någon tvekan om, så även här kan vi nog se en intressant utveckling.

Nyamko Sabuni
som integrations- och jämställdhetsminister är också ett intressant val. Jag har fått intrycket av att hon är en driven och mycket duktig politiker som brinner för sina frågor, men att hon kanske inte alltid drar hela konsekvensen av sina resonemang. Jag syftar då primärt på förslaget om att införa obligatorisk gynekologisk undersökning av alla högstadieflickor som säkert kom från behjärtansvärda tankar men är frihets- och integritetsmässigt mycket tveksam.

Anders Borg
som finansminister kan också bli mycket bra, han är såvitt jag förstått en av Sveriges duktigaste nationalekonomer.

Cecilia Stegö Chilo som kulturminister är ett intressant val. Hon har varit aktiv inom fritt näringsliv och Timbro, och kan nog bli en mycket nödvändig reformator i den vänster-röra som svensk kultur är.

Överlag verkar den nya regeringen vara byggt utifrån en i allt väsentligt kraftigt annorlunda strategi än den gamla. När den gamla socialdemokratiska regeringen var byggd utifrån att centrera makt kring Göran Persson och också faktiskt på människor som inte hade så mycket kunskap om de saker de sysslade med så verkar den nya tillsättas med starka och kompetenta människor med gedigna kunskaper och intressen inom de områden som de arbeter med.
För att ta ett exempel så tyckte ju Leni Björklund, när hon blev försvarsminister att hon inte hade så mycket erfarenhet i området men att det skulle bli kul att lära sig något nytt (Jag lyckas inte hitta det exakta citatet). Sådana uttalanden är ju ganska häpnadsväckande. Även Göran Persson har ju uttryckt att ministrar inte bör ha för stora kunskaper inom de områden de arbetar för att inte bli för fjärmade från "vanliga människor". Även det tycker jag är häpnadsväckande. Vilken företagsledare skulle tänka så? Näe.. vi tar Berra från lagret, han blir nog en bra VD...

En ministerpost är en av de absolut viktigaste uppgifter man kan ha i Sverige, man har ett oerhört ansvar för miljontals människors liv. Att dessa poster skall tillsättas med kompetenta människor med gedigna kunskaper inom de områden de skall arbeta inom borde vara en självklarhet för varje regering. Så ser det också nu i mångt och mycket äntligen ut att bli.

Attila har skrivit bra om den nya regeringen här.

Kommentarer:

Postad av: eva tellgren | 10/9/2006 9:24:1
Hej sonen
vad tycker du om valaet av utbildnings- respektive skolminister?
Mor
Postad av: eva tellgren | 10/9/2006 9:24:4
Hej sonen
vad tycker du om valet av utbildnings- respektive skolminister?
Mor

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=305
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2020, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.