7/29/2006

Kan du komma att bli misstänkt tro?


SR plockade igår återigen upp frågan om Bodströms lagstiftningsiver och tog speciellt upp förslaget om buggning av datorer.
Inslaget diskuterar också det faktum att väldigt många lagskärpningar och repressiva åtgärder har tillkommit under Bodströms tid vid makten.

Bodström försvarar sig :

"Vi har definitivt gjort en ordentlig offensiv mot framförallt den organiserade brottsligheten. Vi har utvidgat DNA som gjorde att hagamannen kunde gripas, skulle vi lyssnat på de kritiker som då fanns hade hagamannen antagligen inte kunnat gripas nu andra kvinnor hade kanske då fått sätta till och med sitt liv på spel.
Vi har försvarat trafikdata vilket gjort att de här värdetransportrånen bland annat därför har halverats. [..] Vi har ett ansvar för att framförallt den organiserade brottsligheten hotar faktiskt demokratiska värden i Sverige och i andra länder."

Inga nyheter där alltså. Bodström fortsätter med sina vanliga standardsvar som ju redan plockats sönder gång på gång och underviker som vanligt att svara på sakfrågorna i den kritik som framförts.
För det första implicerar Bodström att den organiserade brottsligheten ökar. Detta råder det delade meningar om. Några entydiga bevis på att så är fallet finns inte. Alltså läge att tillsätta en utredning för att utröna OM så är fallet, och också kanske lämpliga sätt att komma åt det, än att bara anta att totalitär repressiv övervakning är lösningen på ett problem som kanske inte ens finns.

För det andra. Man har utvidgat DNA. Ja, man har till och med utvidgat DNA till den grad att man numera får ta DNA utan att det ens har relevans för utredningen. Bodström ser tydligen detta som en bra utveckling, själv har jag lite svårt att se poängen, om det då inte handlar om att skrämma folk vilket skedde i förhören i samband med tillslaget mot Pirate bay.
Notera speciellt här hur Bodström plockar in hagamannen för att rättfärdiga integritetsintrånget. Ett enskilt fall skall alltså rättfärdiga en helt ny integritetskränkande lagstiftning, som dessutom är avsevärt mer långtgående än vad som skulle behövas för att utföra DNA-tester på just hagamannen.

För det tredje. Att kontinuerlig och total systematisk kartläggning av samtliga EU-medborgares all kommunikation, såsom epost, hemsidebesök, chatt och så vidare skulle behövas för att komma åt värdetransportrån är naturligtvis trams. Vilket Bodström vet, men han vet också att det är ett bekvämt och effektivt retoriskt grepp att hänvisa till fall som varit uppmärksammade i media där man kan hitta någon form av paralell till ny lagstiftning. Faktum är ju att Bodström i detta emotsäger sig själv. Implementationen av datalagringsdirektivet är fortfarande under utredning. Bodström påstår alltså att en polisiär framgång har med en lagstiftning som ännu inte har implementerats.

För det fjärde. Att brottsligheten hotar demokratiska värden må vara sant. Men sanningen är ju att Bodströms förslag, om de fullständigt implementeras, är ett långt större hot mot demokratiska värden än vad brottsligheten är.

Så. Återigen tillbaka till förslaget om buggning och avlyssning av datorer.
Förslaget handlar dels om att det skall finnas en sorts "statliga hackers" som på distans skall kunna hacka människors datorer och installera övervakningsprogramvara. Hur staten har tänkt sig att folk inte skall märka det, eller att antivirusföretagen inte kommer lägga in kontroller för det vet jag inte, logiska resonemangskedjor brukar det ju som bekant vara lite si och så med när våra politiker börjar gräva i dessa frågor.
Den andra delen handlar om att polisen, efter domstolsbeslut, skall få rätt att bryta sig in i hemlighet hos människor och installera dold övervakningshårdvara i deras datorer.
Men detta gäller väl bara ledare för mc-gäng, bankrånarligor och seriemördare?
Nej. Det gäller i vissa fall för brott som bara kan ge böter. Som exempelvis olaga dataintrång och hets mot folkgrupp.
Om vi nu funderar lite här, ungdomar är ungdomar. Experimentlusta, grupptryck och annat är saker som finns där. Det finns ett antal ungdomar i Sverige som kanske i smyg loggat in sig på en klasskamrats epost-konto, testat säkerheten i skolans nätverk, skrivit dumheter i ett forum på nätet som de sedan ångrar när de några år senare inser att det kanske inte var så smart att hänga med de mest kortklippta killarna på fritidsgården. Eller en kvinna som i misstanke om att mannen har en affär i smyg loggar in på hans epost-konto.
Skall vi för dessa, lindriga brott, ge polisen rätt att i smyg bryta sig in i våra bostäder, installera hemlig övervakningsutrustning i datorer och sedan på avstånd kunna avläsa precis allt vi gör (och även antagligen allt som sker i lägenheten, en mikrofon för rumsavlyssning lär antagligen bli standard på en sådan övervakningsdosa)? Låter det proportionerligt?

Och så kommer vi då slutligen till det absolut smaskigaste i utredningen.
Man skall få installera dessa övervakningsdosor, inte bara hos misstänkta utan... här kommer det,

"Om man kan tro att personen kan komma att bli misstänkt"

Tanken svindlar. Hur kan man ens komma på tanken att släppa igenom en sådan formulering i en statlig utredning? Möjligheterna till missbruk, godtycke, ändamålsglidning och integritets- och rättssäkerhetsmässig kollaps utifrån en sådan formulering är ändlösa. Vilken svensk är imun mot att inte kan komma att bli misstänkt för ett brott någon gång i framtiden? Det här är, om något, en sak som svenska media borde kasta sig på, för en lagstiftning med en sådan formulering får bara inte existera. All form av rättssäkerhet försvinner ut genom dörren.

SR skriver:

""Utredningen om elektronisk övervakning" presenteras av justitieminister Thomas Bodström som att grova brott, som mord, människohandel och våldtäkter kan lösas tack vare avlyssning.

Han säger också att det inte bara är polisen och åklagare som anser det, utan även utredningen."

Mord, människohandel och våldtäkter var det ja. Bodström exponerar de stora brotten i media, vilket han vet retoriskt går hem, men i bakgrunden är det som vanligt när det gäller vår justitieminister, något helt annat som händer.

Att Bodström försöker lägga mer vikt vid sitt påstående genom att hänvisa till att utredningen tycker likadant är inget annat än ett direkt hån mot utredningsväsendet som institution. Utredningen är inget annat än ett rent beställningsjobb från justitiedepartementet.

Den ansvarige utredaren är den tidigare säpochefen Anders Eriksson. Med andra ord är det kanske ingen större överaskning att utredningen kommit fram till just de slutsatser som den gjort.

På det hela kommer det ner till följande: Om detta förslag blir verklighet, i sin nuvarande utformning så är det dags för dig som datoranvändare att skaffa dubbla lås, säkerhetsdörr, inbrottslarm och en ordentlig plombering på datorn. Inte för att skydda dig från brottslingar. Utan för att skydda dig från staten.

Oscar Swartz skriver också om det här, och Patrick Strang här. Även centerpartisten Johan Linander kommenterar förslaget här.

Kommentarer:

Postad av: Sven Svensson | 7/29/2006 9:28:3
Funderar seriöst på att flytta från sverige. Förslag på länder med hög rättsäkerhet emottages med tacksamhet.
Postad av: Peder | 7/29/2006 10:21:
Det är rent fördjävligt, den där mannen måste stoppas! Men frågan är vilka som är bakom honom för han lär inte vara ensam om detta.
Postad av: Björn | 7/29/2006 6:50:2
Manuell trackback:
https://bloggenbent.wordpress.com/2006/07/29/rattsvase..
Postad av: Odödlig | 8/6/2006 6:38:46
Polischefer Leif Jennekvist/Ali "Putte" Lindholm hade möte med tre andra personer i början utav augusti 2005. Besvärlig person i Skåne måste likvideras pga dennes arbete med känd journalist om rikskriminalens försäljning utav beslagatgna vapen m.m. Detta var grunden till mötet där tre lönnmördare hade hyrts in av polischeferna. Skåningen blev varnad och en av lönnmördarna avslöjades, denne hette Kjell Stigsson Bornerheim och var polis-kommissarie i Sollentuna fram till 1995. Den 19 oktober 2005 hittas Bornerheim skjuten i sin trapp-uppgång i Bromma. Sambon Ann-Katrin Lindkist gömmer sig av rädsla. Dottern Malin är rädd och förkrossad över faderns död. Familjens juridiska medhjälpare, Therese Karlberg, gör inget för att informera polis. Fem nya lönnmördare har satts in mot Skåningen, många miljoner av skattebetalarnas pengar har använts mot Skåningen sedan maj månad 2005, för att skydda polisens brottslighet och att detta inte skall komma ut. Bodström är den som gör allt i sin makt för stt skydda polischeferna vilka är anstiftarna bakom mordförsöken mot Skåningen.
Postad av: steelneck | 8/19/2006 1:53:4
De här bilderna känns mer och mer på sin plats:

Avlyssna de galna hundarna:
http://www.nsd.se/image.aspx?id=151845

http://www.nsd.se/bigimage.aspx?id=148875

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=276
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2023, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.