6/28/2006

Polisen förhalar i tpb-härvan


Det här är intressant. Rasmus skriver på Copyriot om att Piratbyrån fortfarande inte har fått tillbaka de servrar som beslagtogs i det rättsvidriga tillslaget mot internetoperatören PRQ.

Polisen har gått igenom servern och konstaterat att den inte innehåller något olagligt (inte direkt några överaskningar där). Ändå får den opinionsbildande organisationen piratbyrån inte ut den server som polisen har beslagtagit.

Det enda som krävs för att få tillbaka maskinen är en underskrift från åklagare Håkan Roswall, en ren formalitet.
En sådan underskrift vägrar han, av någon konstigt anledning, dock att skriva.

Min kund, som också fick sin server beslagtagen i tillslaget mot PRQ, fick tillbaka sin maskin för drygt 2 veckor sedan.
Polisen gick igenom servern (var det lagmässiga stödet finns för att göra det har jag inte lyckats se än) och konstaterade att inget olagligt fanns på den. Alltså lämnades den tillbaka. Precis på samma sätt har det fungerat för alla andra företag och privatpersoner som varit i kontakt med polisen för att få sina maskiner tillbakalämnade. När man kommit fram till deras maskin har man gått igenom den, konstaterat att inget olagligt fanns på den, och lämnat tillbaka den.
Av någon anledning applicerar detta inte på piratbyråns server. Trots att exakt samma premisser föreligger. Inget olagligt finns på dem. Ändå lämnas den inte tillbaka.

Det är oerhört märkligt, och också ur demokratisk synvinkel oerhört farligt.
Naturligtvis kan man aldrig acceptera att regering och polis försöker tysta och skada en rent opinionsbildande organisation som inte bryter mot en enda lag.

För att göra det hela än märkligare så har nu tingsrätten hört av sig till Piratbyrån. Man vill ha mer information om vad Piratbyrån är för någonting, innan man lämnar tillbaka servern. På vilket sätt har det med saken att göra? Servern innehöll inget olagligt. Alltså skall den omedelbart lämnas ut från polishuset. Punkt och slut på diskussionen.

Återigen visar sig rättsrötan och rättslösheten i det svenska rättsväsendet.

Kommentarer:

Postad av: Peder | 6/28/2006 12:49:
Det är väl dags även för JO-anmälan om detta, för detta gör det rättsvridriga ännu värre. Håkan Roswall måste kunna åtalas för tjänstefel.

Sedan detta visar att vi måste få tillbaka tjänstemannaansvar i lagen, att när tjänstemän gör uppenbara fel så måste de kunna åtalas ordentligt.
Postad av: thb | 6/28/2006 10:08:
Det hävdas från Roswalls håll (via tredje part)att det föreligger oklarheter om vem som äger piratbyrån-servern. Är det kasnke därför det tar sådan tid? Annars är jag med dig hela vägen. Skandalöst och skrämmande.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=256
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2020, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.