6/20/2006

Oscar Swartz om DNA och fildelning


Oscar Swartz har en mycket bra postning om polisens agerande vad gäller DNA-tester och hur det har används, och kan komma att användas. Mycket läsvärt.
Att vi nu ser ett samhälle där polisen får ta DNA-tester på någon utan att det har relevans för utredningen och utan att man behöver vara misstänkt för ett allvarligt brott är en mycket olycklig utveckling.

Som Oscar skriver så fanns det tidigare en regel som sade att DNA-provet måste behövas för att utröna omständigheter som hade betydelse för utredningen av brottet för att få tas. Denna regel har man sedan den 1 januari av någon outgrundlig anledning tagit bort. Varför vill man ta DNA-prov om DNA-provet inte underlättar utredning av brottet? Den enda slutsatsen man kan dra är att polisen vill kunna ta DNA-prov lite i största allmänhet. För att det "kan vara bra att ha". Lite samma idé som med datalagringsdirektivet. Man lagrar data för att det "kan vara bra att ha". Att det samtidigt är grovt integritetskränkande och kan missbrukas är det som vanligt ingen som verkar reflektara över hos polisen eller hos regeringen.
I dagsläget finns en viss säkerhetsventil då DNA-provet efter avslutad utredning faktiskt måste förstöras om påföljden på brottet inte blir fängelse eller villkorligt. Med tanke på den utveckling vi ser idag är det nog bara en tidsfråga innan även den försvinner.Kommentarer:

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=248
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2022, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.