6/9/2006

Sverige. Världsmästare i skattetryck. Och världsmästare i slöseri


Sverige har ju, som bekant, världens högsta skattetryck. Att vi har sämre sjukvård, sämre utbildning, sämre tandvård och så vidare än många andra länder är i synen av det rätt anmärkningsvärt. Det måste ju innebära att alla pengar går någon annanstans.
En inte oansenlig mängd ramlar ner i fickorna på chefer för statliga monopolbolag, annat används för att låta myndigheter annonsera partibudsak i medierna.

Men det finns annat slöseri med våra pengar också.
Till exempel undrar jag hur mycket pengar åtalet mot Agda, 77, som var oförskämd nog att ställa en stekpanna vid en återvinningsstation, kommer att kosta.

Det hela blir ju rätt absurt eftersom det är uppenbart att Agda inte haft något uppsåt, och varit helt ovetande om att hon gjort fel. Men pappa staten ser allt, hör allt, vet allt.
En sopspion(!) anmälde nitiskt Astrid, ingen pardon här inte, allt för att belasta vårt förvuxna monster till statsmakt med ännu lite fler utgifter.

Nu nöjer sig inte heller staten längre med sopspioner. Nu skall vi övervakas med kameror också. Allt för att säkerställa att vi sorterar våra sopor rätt till punkt och pricka...
För övrigt ännu ett område där staten vill ha komplett kontroll över medborgarna. Kameror överallt verkar vara svaret på varenda problem nuförtiden.
I förlängningen kommer detta naturligtvis bara leda till att människor helt enkelt låter bli att sopsortera. Och det kan väl inte vara meningen?

Se också Louisep:s inlägg i frågan.

Kommentarer:

Postad av: Egil | 6/9/2006 5:28:45
Tyvärr måste jag nog påpeka att lågt skattetryck inte är ngn garanti för att slippa kameror. Här i .au har de ett något lägre skattetryck (det sjunker, men det gör samtidigt kvaliten på sjukvården och på alla andra publika tjänster, och ja, aussie-sjukvård är sämre än den svenska, trotts att den är privat, jag har testat), men de har kameror i vartenda gathörn - s.k. "street safety" cameras.

Det konstiga är att folk inte bara accepterar kamerorna, de gillar dem. Om man blir överfallen ser ju polisen det o kan komma o hjälpa en...

Visst är det sorgligt att våra skattemedel används till fel saker, men jag tror inte det har så mycket vare sig med hur stor del av samhället som är skattefinansierat/gemensamt, och ännu mindre med hur mycket storebrorssamhälle man har. Det beror bara på hur onda politiker man har, och hur demokratiskt ens system är (hur många verktyg folket har för att avsätta idioter).
Postad av: olle | 6/9/2006 2:06:43
Återvinningsstationer är, eller skall iallafall vara finansierade genom repa-avgift och inte skattemedel. Avgiften tas ut på förpackningar och inte på stekpannor. Det råder en spridd missuppfattning att allt som kan återvinnas kan ställas på stationerna, så är det inte.

Själv tycker jag att den uppsnyggning som blivit resultatet av dom privatanställda sopspionerna är bra. Givetvis vore det bättre om målen kunde drivas som civilmål med skadestånd så att inte det offentliga drabbas.
Postad av: Anders Gardebring | 6/9/2006 4:08:22
Vore det inte oerhört mycket enklare om vi istället för dessa Orwellska visioner om kameraövervakning och sopspioner istället kunde få fler sopstationer och bättre och tydligare information?

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=240
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.