6/1/2006

Antipiratbyrån och polisen klantar sig duktigt..


Som väl alla vid det här laget vet så gjorde idag polisen en stor razzia mot bittorrent-trackern the pirate bay, samt den opinionsbildande organisationen piratbyrån.
Grunderna för tilltaget verkar minst sagt tveksamma, Henrik Pontén, "jurist" på antipiratbyrån säger som svar på en fråga från IDG om varför man sätter in en razzia mot en server som faktiskt inte innehåller något upphovsrättsligt skyddat material:

"- Vi hävdar att det rör sig om medverkan i sådana fall. Men polisen ser det som ett direkt upphovsrättsbrott såvitt jag är informerad. Vad det sedan utmynnar i får en framtida rättegång svara på"

Det hela låter rätt luddigt minst sagt. Medverkan till upphovsrättsbrott för att drifta en server med ett gäng textfiler på? För det är vad torrents är. Allt material finns på användarnas maskiner och passerar inte ens via torrentoperatörens system.
Det man gör är alltså, något förenklat, att man länkar till upphovsrättsligt skyddat material. Men man hostar det inte själv. Det finns prejudikat i Sverige på att länkning till upphovsrättsligt skyddat material inte är olagligt. Om thepiratebay fälls i en rättegång följer också logiskt att det blir olagligt att från sin egen webbplats länka till thepiratebay och liknande siter.

Att man ändå slår till i en razzia med 50 poliser(!) som en direkt följd av lobbying från antipiratbyån, och amerikanska upphovsrättsorganisationer är oerhört tveksamt juridisk sett.
Oavsett vad man tycker om fildelning och dess följder så skall alla vara lika inför lagen. Men när stora lobbyorganisationer påstår att de tappar fantasibelopp så verkar det inte spela någon roll.

Så över till nästa, än mer tveksamma tilltag. I razzian försvann och Piratbyrån. Piratbyrån är en ren lobbyorganisation. Den gör inget olagligt utan sysslar endast med att driva opinionsbildning. Här handlar det alltså om olaglig censur och förtryck av yttrandefriheten. Det här är alltså exakt samma sak som när Laila Freivalds tvingade fram nedstängningen av sverigedemokraternas sida, dock nästan än värre i det här läget då det är antipiratbyrån som orsakat nedstängningen.

Det är som om vänsterpartiet skulle tvinga fram en nedstängning av moderaternas hemsida. Piratbyrån gör inget olagligt, de propagerar bara för en ändring av upphovsrättslagstiftningen. Oavsett vad man tycker om det har de full rätt att göra det!

Justitiemässigt sett finns det lika stort stöd för att stänga piratbyrån som det finns att stänga ner villaägarnas riksförbunds hemsida för att de ogillar fastighetsskatten.
Ingen alls med andra ord.

Och så det tredje, och något som drabbat mig personligen.
En kund till mig har sin webbplats och sin kunddatabas på en server hos en av de internetoperatörer som polisen slog till mot.
Denna server står just nu hos polisen. Polisen har alltså beslagtagit en affärsidkares server, som inte har något som helst med piratebay att göra, utan att ha rätt att beslagta den. Något besked om när han kan få tillbaka sin server kan han inte få. Under tiden förlorar han pengar, och får förbannade kunder eftersom inbokade kundbesök inte kan bli av. Och han är inte ensam. Det är ett antal siter för både privatpersoner och affärsidkare som har gått ner idag på grund av polisens razzia.
Jag hoppas på ett antal ordentliga stämningar, för såhär får det ju bara inte gå till.

Lite länkar där det finns mer att läsa:

http://piratbyran.blogspot.com/
Pressmeddelande från LUF
http://www.katallaxi.se/2006/05/31/huh-6/
http://isobelsverkstad.blogspot.com/2006/05/politisk-censur-r-inte-okej.html
Fler sajter nedstänga i piratrazzian
http://www.hitochdit.com/2006/05/31/olagligt-att-lanka-enligt-apb/


Kommentarer:

Postad av: | 6/1/2006 2:54:37
Detta kan kännas stötande, för du måste vara över 18 för att trycka på denna länken.
http://www.puretna.com/
Konstiga är att den är kopplad till TPA och körs av dom.. Hade dom inte alla sina servrar i Sverige?
Postad av: Marcus F | 6/1/2006 7:30:21
http://fridholm.net/2006/05/31/ctrlc-ctrlv/

Dumt så det förslår, och obehagligt.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=225
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.